QUI SOM?

  • BREU RESUM DE LA HISTÒRIA DE LA U.E.C. DE LA VALL DEL TENES

La Unió Excursionista de Catalunya de la Vall del Tenes és membre afiliada a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalanya (FEEC) i de la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME), i és una més, de les 9 entitats actuals que formen la Unió Excursionista de Catalunya Agrupació Esportiva, U.E.C.A.E. (U.E.C.’s de Barcelona, d’Horta, de Gràcia, de Sants, de Bagà, de Mataró, d’Olesa de Montserrat i de Tortosa) i comparteix amb les esmentades, els refugis guardats i lliures (Ref. UEC Caro, Caseta del Garraf, Ref. Mataró, Ref. Cinquantenari, Ref. Les Clotes, Ref. de Cova Cambra, Ref. Gràcia, Ref. UEC Mas del Tronc, Ref. UEC La Molina, Ref. UEC de Rebost, Ref. de Puigcercós) i la revista de muntanya “Excursionisme”, de publicació bimestral. Totes elles disposen d’Estatuts propis.

L’entitat fou creada l’any 1975 i agrupa excursionistes dels pobles que formen la Vall del Tenes (Bigues i Riells del Fai, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d’Amunt i Lliçà de Vall), de pobles de la rodalia, i de pobles i ciutats del País.

El precedent de l’entitat, se situa, a partir d’unes rutes al Pirineu, (sobretot dels anys ’70 a ’74) d’un grup de joves excursionistes, que decideixen formar una entitat excursionista, l’any 1975, delegació de la Unió Excursionista de Catalunya, per englobar els excursionistes dels pobles de la Vall del Tenes, per tal de facilitar una sèrie de serveis, organitzar activitats d’esports de muntanya, i vetllar per una bona preparació i formació esportiva.

Des d’un principi es va potenciar l’excursionisme, l’alpinisme, l’escalada en roca i l’esquí de muntanya, a través de diversos cursets d’iniciació i perfeccionament. Fruit d’això, es realitzaren diverses expedicions als Alps; una als Andes del Perú el 1985, ascendint diversos pics de cinc mil metres d’alçada i el Nevado Tokliarraju de 6.034 m.; una altre al Pamir el 1987 ascendint el Pic Lenin de 7.134 m, i altre cop als Andes Peruans el 1988, per pujar el Nevado Pisco de 5.800 m.

L’any 1980 s’iniciaren dues activitats que s’han mantingut fins a l’actualitat. En el camp dels senders de Gran Recorregut, es té cura del tram de l’etapa 8, del GR 5, que va des d’Aiguafreda a St. Miquel del Fai, i a la tardor de cada any, s’organitza la Marxa-Passeig (MXP), inicialment una Marxa-Passeig de la modalitat de regularitat i en parelles, i després, d’organització de participació individual, fruit d’un augment de participació, pels pobles de la Vall del Tenes i Cingles de Bertí.

Altres activitats, com l’esquí alpí o de pista i l’esquí de muntanya (Skimo), a partir de l’any 1984 , es duen a terme, un seguit d’estades continuades d’esquí alpí d’una setmana per festes nadalenques, i per Setmana Santa, als Alps, respectivament.

Des de l’entitat, el1985, va celebrar el dècim aniversari de la seva fundació. Entre les activitats complertes en aquell any, cal destacar la travessa del Pirineu des d’Hendaia al Cap de Creus i l’elaboració de la maqueta de la Vall del Tenes, a escala 1:10:000.

L’entitat disposa de material de muntanya col.lectiu com tendes, piolets, grampons, raquetes de neu, esquís de muntanya, dissipadors per a la pràctica de vies ferrades, fogons i llums de gas.

Des dels inicis de l’entitat, aquesta a generat, fruit de donacions, de compres, o pel fet de formar part del programa de suport a les biblioteques de muntanya de la FEEC, disposa d’una eina de consulta i complement bibliogràfic de moltes ressenyes d’activitats i viatges, com és la Biblioteca de Muntanya “Joan Soley i Farrés”(inaugurada com a tal, el 2002), que també és Cartoteca i Hemeroteca, especialitzada amb més de 500 llibres, 150 mapes i subscrits a set revistes dedicades als esports de muntanya, als viatges i descoberta d’indrets del món.

De primer amb seu a la Rectoria de Lliçà d’Amunt, i als anys ’90, la seu de l’entitat es traslladà al

c/. Barcelona, 25 de Lliçà d’Amunt, espai cedit i propietat de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt.

Dels anys ’90 fins a l’actualitat, activitats com les diapositives a la fresca i xerrades, cursets de formació i monogràfics d’iniciació als esports de muntanya (Orientació, Escalada, Barranquisme, BTT…) la Pedalada Popular en BTT per la Vall del Tenes ( 10 edicions i continuïtat del testimoni fins a la 25 edició per part del club ciclista Concos), el Rocòdrom al pati del galliners vells (original i innovador en el seu moment, propietat de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt, construït per l’empresa Tarragó, on si va fer activitat per la Festa Major, escoles i cursets d’escalada) i compatible amb la taula d’entrenament (a la sala polivalent de l’Ateneu l’Aliança), ascensions a cims i travesses a peu (Remuntada del riu Tenes- 2016, travesses al Pirineu i Alps) i d’esquí de muntanya (un seguit de sortides preparatòries als Pirineus, Alps per a l’ascensió del cim del Muztagh Ata, al Kunlun (Xina-Pakistan), participació a curses de muntanya, i organització de la cursa de muntanya (3 edicions, als Cingles de Bertí), etc.

La Marxa Passeig, a partir de les fitxes descriptives dels seus recorreguts, el 2000, es va publicar un llibre de recorreguts pels Cingles de Bertí, fent-se dues edicions, per la seva acceptació. D’aquests anys, també són la creació i inauguració dels senders de petit recorregut de Lliçà d’Amunt (PR-C 32: Pla del Rieral i les seves 2 variants, i el PR-C 34: Palaudàries), i de Santa Eulàlia de Ronçana (PR-C 10: sender Ronçanenc), com també, de la creació i manteniment d’un tram del sender de gran recorregut GR 97: de la Tordera al Llobregat, en el seu tram que va de la Urb. els Lladoners (Caldes de Montbui) passant pel Bosc de Palaudàries fins a Torre Marimon (recorregut aproximat del traçat del Quart Cinturó).

La filosofia de l’entitat, com moltes de les entitats que formen la FEEC, i l’esport i la cultura catalana, es veu reflectit en l’articulat del seus Estatuts vigents aprovats. Us n’adjuntem els actuals.

  • RESOLUCIÓ D’INSCRIPCIÓ AL R.E.E. DE LA G.C. i els ESTATUTS VIGENTS APROVATS (2016):